Inspectorii DSV Sălaj au verificat calitatea laptelui produs în fermele din judeţ

Doar trei din cele 140 de probe de lapte examinate în cadrul laboratorului Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Sălaj nu au respectat parametrii de calitate stabiliţi de legislaţie.
„Activitatea de monitorizare a calităţii igienice a laptelui comercializat în pieţele agroalimentare din judeţul Sălaj se desfăşoară în bune condiţii, cu respectarea graficelor stabilite privind recoltările de probe din exploataţii şi efectuarea analizelor de laborator”, a precizat Vasile Chindriş, purtătorul de cuvânt al DSVSA Sălaj. Potrivit spuselor sale, până în prezent au fost examinate 140 de probe, 137 dintre ele încadrându-se în parametrii de calitate. Cele trei exploataţii în care s-au constatat respectivele nereguli au fost notificate în vederea aplicării măsurilor corective.
Legislaţia în vigoare prevede că producătorii de lapte trebuie să prezinte pentru două luni, consecutiv, câte două probe – una din prima parte a lunii, iar cealaltă din a doua jumătate a lunii, în vederea determinării numărului total de germeni şi câte o probă lunară, timp de trei luni, pentru stabilirea numărului de celule somatice. Pentru obţinerea acestor buletine de analiză, care atestă că laptele îndeplineşte standardele europene, ţăranii vor trebui să scoată din buzunare 67 de lei.
Printre deficienţele constatate cu prilejul controalelor de către inspectorii sanitar-veterinari s-a numărat şi folosirea unor flacoane reutilizabile pentru ambalare, care poate influenţa nu doar calitatea laptelui, ci şi sănătatea consumatorilor.
În urma finalizării perioadei de tranziţie acordată României pentru îmbunătăţirea calităţii laptelui crud, începând din acest an, produsul poate fi comercializat doar în anumite condiţii. Producătorii care vând lapte proaspăt direct către consumatorul final în pieţe trebuie să deţină fişe de sănătate care să ateste starea de sănătate a animalelor de la care provine laptele, completate de către medicul veterinar, carnetul de sănătate vizat de medicul de familie pentru persoana care vinde lapte, certificat de producător, precum şi un buletin de analiză să ateste conformitatea produsului, conform cerinţelor legislaţiei.
La nivelul DSVSA Sălaj sunt înregistraţi pentru vânzarea directă a laptelui crud 521 de producători.

Leave a Comment